Glide Kütüphanesi

Yağmur Erdoğan
hepsiburadatech
Published in
2 min readMar 8, 2021

--

Android projelerimize internetten görsel yüklemek için Picasso Kütüphanesi kullanımını anlatmıştım. Bu sefer bir başka yöntem olan Glide Kütüphanesi’ni inceleyeceğiz.

1) Gerekli İmplementasyonları Eklemek

build.gradle(Module) dosyasında dependencies kısmına bu eklentileri ekleyip sağ üstten “sync now” ile senkronize ettikten sonra Glide Kütüphanesi metotlarına erişebilirsiniz.

2) İnternet İzni Almak

Görselleri internet üzerinden yükleyeceğimiz için AndroidManifes.xml dosyasında tek satır kod ile internet izni almak durumundayız.

Burada dikkat edilmesi gereken küçük ancak önemli bir nokta var. Eğer internetten yükleyeceğiniz görselin URL adresinde https:// yer alıyorsa yani güvenli bir adres ise ilk satırdaki gibi sadece internet izni almak yeterli olacaktır.

Ancak URL adresi http:// şeklinde ise internet iznine ek olarak application kısmı içerisinde bir de ikinci satırdaki kodu eklememiz gerekmektedir.

Artık gerekli tüm izinleri aldık.

3) activity_main.xml’e imageView Eklemek

Öncelikle burada default olarak gelen “Hello World” yazılı textView’u kaldırıyoruz. Buraya 3 adet imageView ekleyeceğiz. Bu görsellerin hepsi aynı boyutta olacak. Values paketinde dimen.xml isimli dosya oluşturup görselin genişlik, yükseklik ve margin top değerlerini kaydedelim.

Her bir imageView için content description yazacağımız için bunun bilgisini de strings.xml dosyasında tutmak gerekmektedir.

Artık activity_main.xml layout dosyasını aşağıdaki şekilde oluşturabiliriz.

4) MainActivity.kt’den Layout’a Erişmek

Bu aşamada isterseniz build.gradle(Module) dosyasından

işlemini gerçekleştirip layout dosyasındaki view’lara view binding yöntemi ile de erişebilirsiniz. Picasso Kütüphanesini anlatırken bu yöntemi kullandığım için bu sefer farklı bir yöntem ile yapacağım. View binding ile nasıl yapıldığını görmek için Picasso Kütüphanesi yazımı inceleyebilirsiniz.

Ben burada findViewById ile erişeceğim. MainActivity.kt dosyasında hemen onCreate metodunun içerisine aşağıdaki kodları ekliyoruz.

onCreate metodunun hemen üzerinde yükleyeceğimiz görselin URL adresini bir sabit olarak imageUrl ismi ile tanımlayalım.

Artık her şey hazır. Her üç alana da aynı görseli farklı şekillerde yükleyeceğiz. MainActivity.kt sınıfının son hali şu şekildedir;

Projeyi çalıştırdığımızda;

SecondActivity ve activity_second.xml oluşturup manifest dosyasından Launcher olarak SecondActivity açılmasını sağlayalım. Bu ikinci sayfamızda imageView içerisine GIF yükleyeceğiz.

second_activity.xml doyası;

SecondActivity;

Bu sefer uygulamayı çalıştırdığımızda;

Projenin kaynak koduna GitHub’dan ulaşabilirsiniz. 🙏🏻

--

--