API Nedir?
API, şekilde de görüldüğü üzere application, programming ve interface kelimelerinin bir kısaltmasıdır. Peki bu kelimeler ne anlama gelmektedir?
- Application ➪ Uygulamalar, görev yapan yazılımlardır diyebiliriz.
- Programming ➪ Program, uygulamalardaki görevi yerine getiren yazılımdır.
- Interface ➪ Arayüz ise programın çalışmasını söylediğimiz yerdir.
Bu kelimeleri daha iyi anlamak için bir kaç örnek ile açıklama yapalım.
🕵🏼♀️ Eğer bilgisayarımızı açıp Google arama motorunda herhangi bir kelime aratacak olursak, bu işlemde kullandığımız arayüz bilgisayardır. Daha spesifik bir şekilde belirtmemiz gerekirse arayüz Google arama motorudur. Kullanılan program ise arama programıdır. Uygulama da tahmin ettiğiniz üzere Google’ın kendisidir.
🕵🏼♀️ Cep telefonumuzdan Viber ile mesaj attığımızı düşünelim. Burada arayüz Viber’ın telefon uygulamasıdır. Kullanılan program mesajlaşma programı ve kullanılan uygulama da tabii ki Viber’dır.
⭐ ️Bu iki örnek genelde anlaşılan ve karıştırılmayan örneklerdir. Ancak API denildiğinde insanların aklına bu basit API’lerden ziyade daha kompleks yapılar gelmektedir.
🔮 Peki ya eBay’den app veya browser kullanmadan sipariş verirseniz bu durumda arayüz, uygulama ve program ne olur? İşte bu kompleks bir yapıya örnektir.
Pek çok şirket kullandığı API’ları paylaşır. Bu API’lar sayesinde bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış programları yerine getirmesiyle yeni uygulamalar geliştirilebilir. Sunulan bu API’ların bazıları ücretliyken bazıları ücretsizdir. Ücretli olanlar da örneğin “1000 API calls /mo“ gibi aylık belirli bir kullanım sayısı için ücretlendirilir.
⭐ Google arama motoruna “eBay API” yazıp aratacak olursak “eBay developers program” ile karşılaşırız. API’lara ulaşabilmek için öncelikle bir “eBay developers program account” oluşturmamız istenmektedir.
Bu sadece eBay’e özgü bir durum değildir. Aynı aramayı Twitter için yaptığımızda da bizden yine bir Twitter developers account oluşturmamız istenecektir. Bunun nedeni güvenliği sağlamak içindir.
Kompleks örneğimize geri dönecek olursak;
Herhangi bir app ya da browser kullanmadan eBay API sayesinde sipariş verebiliriz. Bu durumda arayüz -> eBay , program -> sipariş oluşturma ve uygulama -> eBay olmaktadır.
🚀 Her API İşleminde Olan 3 Aşama;
1- Request: Bir şeyin yapılması için istek.
2-Program: Bu isteğin tamamlanması için bir programın çalıştırılması.
3-Response: Programın bir yanıt göndermesi.
🤍 API’ları Güzel Yapan Nedir?
- Yazmak zorunda kalmadığınız bir programı kullanabilme fırsatı.
- Platformdan bağımsız olmaları.
- Yüksek güvenlik.